Monday, February 8, 2010

trend remaja masa kini

kalau kamu perasan budak-budak zaman sekarang ini, mereka ada satu trend.. trend yang mana mak-mak dan bapak-bapak kita dahulu tidak mampu untuk rasa.. kalau pakai seluar pendek dan songkok dalam satu masa, itu bukanlah satu trend..



trend yang aku maksudkan di sini adalah, budak-budak sekarang ini kebanyakannya ada kamera DSLR sendiri.. umur baru 14, 15 tahun.. pergi Time Square ramai-ramai lepas itu mesti ada seorang dua yang ada kamera DSLR.. lepas itu, ambil gambar masa main bowling, masa makan, masa shopping dan lebih WTF lagi, masa dekat tandas..

mungkin kamera DSLR sekarang ini terlalu murah sampai ibu bapa mereka mampu membelikan sebuah DSLR untuk mereka.. beberapa hari yang lepas, masa aku pergi satu kedai kamera untuk mendapatkan price quotation, ada satu keluarga yang sedang membelek-belek DSLR..

"ina, nak yang mana? cepat pilih.."

kemudian, anak perempuannya yang masih berbaju sekolah menjawab,

"ermm.. nak yang ni.. tapi ina tak reti guna.."

kemudian ibunya menjawab,

"ambil jela.. nanti lama-lama reti lah tu.. tauke, kamera ni berapa harga?"

tauke kedai pun jawab,

"woo, ini manyak mulah woo.. satu libu enam latus i kasi u.."

kemudian, si bapa budak itu pula menjawab,

"yang mahal lagi dari ni tak ada ke tauke?"

nampak tidak di situ? beli kamera sudah macam beli hamster.. bagi keluarga yang dekat depan rumah ada sebuah kereta Mercedes S class, sebuah BMW 5 series dan sebuah Toyota Alphard, mungkin tiada masalah..

tapi cuba bayangkan, pengguna kamera itu adalah budak sekolah yang mungkin baru berumur 14,15 tahun.. dulu masa aku sekolah, satu biji kamera pun tak ada.. sehinggalah umur aku 13 tahun, aku tidak pernah tahu apa itu kamera.. sedih kan? lagipun masa tadika, aku tidak pernah disuruh untuk mengeja K.A.M.E.R.A..

jadi, kalau kamu adalah pelajar sekolah yang berumur dalam 14,15 tahun dan ibu bapa kamu mahu belikan kamu sebuah DSLR.. katakan tidak.. sebaliknya, suruh mereka dermakan wang mereka yang HELL banyak tu kepada baby ammar.. sebab dia perlukan RM12, 000 untuk pembedahan..



24 komen busuk:

Capo Grande said...

aku sampai umo 29 xde kamera lagi...huhu...

Nabihah Zaid said...

huhu..rsenye..mk bpk skang trlampau dgr sgt ckp ank..sbb 2 skang bnyk bdak2 dh kurang ajar..huhu..T.T

tp..btul2..drpd bli kamera utk bdak skola..lbih baek drma utk baby ammar..ank yg lg memerlukan duit 2..pahala pon dpt..InsyaAllah..kalo niat 2 btul la kan..^-^

.rafiq. said...

nenek kita sampai akhir hayat takde kamera. lagi sedih bukan.

Aini said...

mampu pakai kamera handphone je.. =)

Siti Nornadiah said...

knp dgn dia?

redplasticbag said...

betul tu! :)

cik EPAL said...

yang dalam gambar itu anda ke?? :D

ezzati said...

mmg betul..jmpa dak sekolah slamber je pegang dslr..aku henset pn leh buat blg anjing..hahaha :p

Cerulean said...

perghhhh... memang beruntung sgt la budak2 zaman skrg ni.. ak dpt pgg hanset sendiri pun ms form 4. ms tu pun dh trend sgt budak2 sekolah ad hset. tension gle.
tp klu DSLR ni, x tau ar nak komen ap, huhu

Fatul Akrul Ramli said...

more about baby ammar here.. http://www.nuffnang.com.my/blog/2010/02/05/baby-ammar/

Afizzat said...

ternd kladu ada DSLR konon cam gempak la kot..tp haram tak reti guna..

btl 2, siyes m'bzr..byk lg yg lbih mmerlukan..terbaek!!!

fitriah said...

betul!! perasan sgt! sume org ade dslr! hu

fitriah said...

betul!! perasan sgt! sume org ade dslr! hu

Razman said...

aku tak sangka ko berfikiran sesuci ini. sungguh tersentuh.

err..ko dah derma belum?

~kuyam~ said...

bijak ah post ni fatul
ptut derma pd adik ammar 2
sbb bukan mati pun xbeli DSLR
isk3

crazy_labelle said...

ye trend dlsr mcm hp mse kite form 1 n 2 dulu...
cume xpaham, knp nak pkai dlsr utk tangkap gamba mse mkan kat mcd, kfc etc...

Hazzy Ishak said...

jeles dgn dorang..setahun keje pun tak mampu...keh3

shida is my name said...

pwh...u so sweet...betul2, lainla kalau nk jdk freelance photog atau mmg amik kursus photog

dian said...

sweet..wink!

siggplus said...

kau pnah tgk org pkai boxer ngn singlet then pkai songkok jalan2 area kolej?

aku pernah

kerja gila kawan aku

Fatul Akrul Ramli said...

i might be sweet, but im not gay.. haha..

aku penah tgk orang pakai baju melayu lepas tu pakai seluar pendek.. cool kan?

Merissa K. said...

oh the complete cliche would be :
DSLR, beanies, and rantai bajet indie.

cukup.

blahahhaha.

Shoran Setsuna said...

mase kau kecik2 dulu mak bapak kau tak mampu. dah mak bapak dorg mampu, then bile mintak dapat, mintak je la. kalau rosak, tak ade manfaat kt kau pon. ke kau jelous kau kecik2 dulu tak de. so dah. diam.'

Ali said...

korang patut malu sebenarnya dengan budak ni.

Qamar Hashim : 8 tahun sudah di gelar 'Pro Photographer termuda'

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Design by infinityskins.blogspot.com 2007-2008