Tuesday, August 31, 2010

tak baik sedih lama-lama..

Yang susah masa bulan puasa ini bukanlah dari menahan lapar atau dahaga.. tapi bagi kebanyakan orang yang aku kenal (mungkin termasuk diri aku sendiri), yang susah sebenarnya adalah menahan diri dari memasukkan sesuatu ke dalam rongga terbuka.. ya, boleh jadi korek hidung, korek telinga, dan korek sebagainya..

sememangnya mencabar bila mana kamu bangun dari tidur pada jam 9 pagi, kemudian hidung rasa dikerumuni oleh rezeki yang banyak, bila nak memasukkan sesuatu ke dalam rongga tersebut, kamu teringat,

"eh, aku puasa.. nanti terbatal pulak main korek-korek ni.."

hembus punya hembus pun tidak keluar juga.. jadi, mahu atau tidak, kamu terpaksa pergi ke hulu, ke hilir bersama-sama rezeki kamu itu.. walaubagaimana pun, langit tidak selalunya cerah.. sampai satu ketika bila mana seseorang bukan melayu dan bukan islam tegur kamu,

"hey man, what's there on your nose??"

sambil pegang-pegang hidung, lepas itu kamu cakap,

"oh nothing.. it is just to let everyone know that im fasting"

nasib baik lepas, tapi bila jumpa dengan kawan-kawan melayu, minta maaf lah kan..

"awak, apa dekat hidung awak tu??"

mata terkebil-kebil lepas itu cakap,

"eh mana ada apa-apa.. memandai jela awak ini kan.."

lepas itu terus gosok hidung dengan tangan.. geli tak?? geli tak?? tiba-tiba post ini jadi cerita "korek hidung for dummies".. sebenarnya, aku mahu taip tentang perkara yang membatalkan puasa.. tapi alang-alang dah habis taip, kamu baca jela ya..

23 komen busuk:

Afiqah Azmee said...

ni mesti selsema ni ekeke.

but its tru undeed, rasa tak puas hati pun ado :D

Afiqah Azmee said...

ohh 1st! :D

Afiqah Azmee said...

and 2nd and 3rd too! haha :D

takde keje :D

adrinaqamarina said...

oke. dah abes baca :D

.s.o.f.i.a. said...

aku masih cuba mengaitkan tajuk entri dengan tips mengorek idong tu tapi belum berjaya......

Dayah Myra said...

haha..klaka la entri ni..;-))

sofia said...

hahaha. Fatul banyak tahi hidung.

Fatul Akrul Ramli said...

hey, cerita ini bukan tentang aku..

katilpatah said...

mari korek idung dalam dalam

Razman said...

"oh nothing.. it is just to let everyone know that im fasting"

cool juga jawab macam ni.

fndrocka said...

apekesni?

~kuyam~ said...

sal tahi hdung pon boleh olah buat entry eh?bijak2 :p

Shahril said...

macam celake...
hahahahahha

Fatul Akrul Ramli said...

katilpatah.. korek siang esok lah ye..

razman.. orang gay memang suka ckp macam tu..

fndrocka.. apekes?

kuyam.. hihi..

shahril.. shilaka

uchiha ct-k said...

bengong....hahaha....
yang part gosok hidung ngan tangan tu terkena betul2 kt lubang hidung aku weh....tapi tu memang habit aku kot...sebab aku resdung...so boleh x bagi kelonggaran title "geli" tuh? weheheheh.....

YanDarwisy said...

Macam-macam....:)

[z@ck] said...

great to hv u back here..
keep on writing ya =)

K I E R A said...

HAHAHAHA,
funny do :)

Khairi said...

oit fatul, mana de korek hidung batal pose.

perkara membatalkan pose ialah memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan.

Bukannya 'mengeluarkan' sesuatu. Ingat tu.

Jadi, jangan segan untuk cuci taik hidung ketika pose, tabuh kasi licin.

Aan said...

ok...yg terbaik!!cover line lh skt..malu2:-D
farhanzulhusmi.blogspot.com

cik syara! said...

kantoi ah hidung banyak tahi kan. ehe :P

E.I said...

terbaik!

tapi geli kot baca.
hahahaha

Fatul Akrul Ramli said...

kamu semua ni degil.. ish2.. ini bukan cerita pasal aku okeng..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Design by infinityskins.blogspot.com 2007-2008